Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5417
EURO
34,9466
ALTIN
2.428,95
BIST
9.681,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mardin
Az Bulutlu
28°C
Mardin
28°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
29°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
30°C
Pazar Az Bulutlu
28°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C

Derik Ziraat Odasından kuraklık raporu

20.05.2021 11:13
0
A+
A-

Derik Ziraat Odası Başkanı Faruk Temelli 2021 üretim sezonu ile ilgili olarak yaşanan kuraklık nedeniyle meydana gelen kayba dikkat çekerek açıklamalarda bulundu.

“Derik İlçesinde 2021 üretim sezonunda yaşanan şiddetli kuraklık nedeniyle kuru tarım arazilerinde ciddi verim kaybı meydana gelmiştir” denilen rapor,  Ziraat Odası Başkanı Faruk Temelli imzasıyla kamuoyu ile paylaşıldı.

Başkan Temelli paylaştığı raporda şunları kaydetti:

“Oda personelleri ile birlikte, Tarım ve Orman Bakanlığı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile eşgüdüm yapılarak arazide kuraklık zarar tespit çalışmalarını yaptıklarına vurgu yapılan raporda,  yapılan tespitler kapsamında kuraklık zararının mevcut durumda yüzde 80-90 oranında olduğunun altı çizildi.

Raporun devamında “Derik İlçemizde kuru tarım arazi miktarı 238.656 dekar olup bu alanın 193.974 dekarı buğday, 55.200 dekarı arpa, 3.622 dekarı mercimek ve 1.230 dekar nohut alanı oluşturmaktadır. Bu alanlarının tamamı kuraklıktan hasar görmüştür. Milli ekonominin temeli olan tarımda yaşanan bu zararın tahmini olarak ülke ekonomisine maliyeti, kuru tarım arazilerinde buğday, arpa, mercimek ve nohut ta meydana gelen ve milli ekonomiye olan zararı yaklaşık olarak 190.000.000 TL dir. Bu rakamlara Tarım ve Orman Bakanlığının çiftçilerimize sağladığı ürün fark ödemesi desteklemesi dahil edilmemiştir” bilgilerine yer verildi.

Çiftçilerin zarar ziyanın tazmini için Tarım ve Orman Bakanlığının çiftçilere dekar başı 200 TL kuraklık ödeme yapılması talebinde bulunularak bununla beraber çiftçilerin Kamu Bankalarına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan tarımsal kredilerinin 5 yıl geri ödemesiz ertelenmesi ve borçlarının taksitlendirilmesi istendi.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.