Dicle Üniversitesin’de yatmakta olan bir yakınım münasebeti ile psikiyatri servisini görme fırsatım oldu. O günden beri fakülte binasını her gördüğümde veya çeşitli vesilelerle ismi söz konusu olduğunda hep psikiyatri bölümünde gördüğüm olumsuz manzaralar gözümün önünden film şeridi gibi akıp gidiyor. Kaldı ki Türkiye’nin sağlık sektöründeki başarısı dünya kamuoyunda gıpta ile takip edilirken Güneydoğu’nun omurgası ve bölge illerin sağlık dahil bir çok alanda lokomotifi durumunda olan Diyarbakır gibi bir mega kentte Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümünün yer darlığından kaynaklanan perişan halini görünce herhalde gözden kaçmış lokal bir alan diyerek hüsnüzanda bulundum. Ama yine de bir vatandaş olarak bu olumsuz duruma çare bulunması adına hissiyatımı yazıya aktarmak istedim.
Yukarıda belirttiğim gibi temel sıkıntı yer darlığıdır. Bu vesile ile her odada birden fazla hasta ve refakatçinin olması, bay ve bayanların aynı servisi paylaşmaları, yemekhane ve oturma yeri darlığı, lavabo vb alanların ortak kullanılması dolayısıyla hastalar arasında zaman zaman sıra kavgasına neden olmaktadır. Bir an insan kendini modern çağda şifa dağıtan hastaneden çok, klasik ismi ile tımarhanede olduğunu düşünmeden edemiyor. Böylesi bir ortamda hastaların tedaviye ne kadar cevap verdiklerini anlatacak durumda değilim ama bir refakatçi olarak bu durumdan olumsuz etkilendiğimi belirtmek istiyorum. Doktorlar bize bu tür hastaların stresten uzak, rahat, ferah ve havadar yerde olması gerektiğini tavsiye ederken, cezaevi gibi bir yerde hastaları tedavi etmeye çalışmaları anlaşılır gibi değildir.
Sağlık camiasına ve özellikle hekimlere diyeceğim yoktur, hatta bu olumsuz şartlarda bile kendilerini gayet başarılı buluyorum kaldı ki kendilerine rahat bir çalışma ortamı sağlanırsa çok daha verimli olacaklarına eminim. Geçmişin üzerine sünger çekip yeni bir hayırlı sahife açmak adına Kardiyoloji Bölümü için yapılan yer gibi Ruh ve Sinir Hastalıkları Bölümü için de benzer bir yerin ivedilikle yapılması veya tahsis edilmesi lazım değil, elzemdir!. Yirmi birinci yüzyılın Türkiyesin’de bir çok alanda olduğu gibi Sağlık alanında da dünyaya örnek olan ülkemizin sağlık aynasına olumsuz olarak yansıyan Dicle Tıp Fakültesi Ruh ve Sinir Hastalıkları Servisini mercek altına alarak bir an önce çare bulunmasını bir hasta yakını olarak yetkililerden hassaten rica ediyorum. Çünkü bu manzara Dicle nin adına ve şanına hiç yakışmıyor vesselam.