Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3334
EURO
35,1194
ALTIN
2.302,36
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mardin
Açık
19°C
Mardin
19°C
Açık
Cuma Açık
21°C
Cumartesi Açık
23°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
22°C

Başkan Müslümoğlu’dan gümrük vergisinin sıfırlanmasına yönelik basın açıklaması

09.09.2021 15:27
0
A+
A-

Güneydoğu Anadolu Mısır Üreticileri ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hanifi Müslümoğlu, Bazı tarım ürünlerinin ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanmasına yönelik yazılı basın açıklamasında bulundu.

Müslümoğlu açıklamasında şunları kaydett:

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ın imzasıyla Resmi Gazete de yayımlanan karara göre İthalat rejimi kararlarında değişiklik yapıldı Bazı hububat ve bakliyat ürünlerinde gümrük vergisi oranları yılbaşına kadar yüzde sıfır olarak uygulanacak. Resmi Gazete de yayımlanan karara göre ithal edilecek olan buğday, çavdar arpa yulaf mısır nohut mercimekte gümrük vergisi yılbaşına kadar yüzde 0 olarak uygulanmasına karar verildiğini görüyoruz.  Bu kararlar  yıllardır devam eden tarım politikalarının bir sonucudur ülkemizin en verimli toprakları olan  Mezopotamya ovasının altın Hilal hatında çiftçilerin ikinci ürün mısır tarlasında ve hasadına denk gelmesi büyük ölçüde yerli çiftçiler ve üreticilerimizi topraklarına ve üretime küstürülmüştür. Mevcut durumu daha da kötüye götürecek ithal kararlar yerli üreticiyi üretmekten aciz hale getirmektedir. İthalatın kapılarını açmak yerine kapatsalar daha mantıklı olur ve çiftçi ve üreticileri sevindirir mutlu eder ithalatın kapılarını açmakla yerli  çiftçilere yapılmış en büyük haksızlıktır. Çiftçilerimiz gereken destekleri gördükleri zaman ülkemizin geleceği için üretmekten geri durmadıklarını her zaman göstermişlerdir.”

Çiftçilerimiz bir yandan yüksek maliyetleriyle savaşırken diğer yandan Devletimiz bu adımları ile yerli çiftçiyi köyde tutamaz üretici üretim üretmez hale gelecektir. Çiftçi köyünde tutmak ve üretim yaptırmak ve üretimle barıştırmak İçin üreticinin bitki desteklemeleri yükseltilmelidir ve sorunları görmezden gelinmemelidir. Çiftçilerimize yapılan bu uygulamalar çiftçilerimiz üzmüştür. Büyük devletimiz ülkemizi ithalatçı duruma getirmenin kimseye bir faydası olamadığını biliyoruz. Sn Cumhurbaşkanımızdan ricamız bir an önce yapılan bu yanlış uygulamayı tekrardan gözden geçirip en azında ikinci ürün Mısır hasadı yapılana kadar ithalatı durdurulmalıdır. Yılbaşıya kadar müsaade edilmelidir çiftçi üzmeyecek bir kararın verilmesi sevindirici olması talebimizdir.”

“Binlerce çiftçimizin tarımdan iştahsız göründüğü görülmektedir ve görüyoruz ki Çiftçiler Bir çok bankalara ve esnaf ve tohumcuya petrolcuya da borçludur.  ithalatçı kararlar bir an önce durdurulmalı en az üretici ürünü hasadı ezilmelidir.” Diyen Başkan Müslümoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

“Geldiğimiz bu nokta mevcut tarım politikalarını sadece üretim üzerinde yoğunlaşmalı ve ilerletmeye çalışmalıdır köylüyü köyünde tutabilmesi için çiftçi üretim yapabilmesi sağlanmalıdır. Çiftçiye yağlık  tohumlukların desteklemeleri artmalı doğu ve güneydoğu da elektrik enerjisi devlet desteği art malı Derhal bu ithalatçı karar bir müddet yani yılbaşı ya kadar durdurulmalı ki üretici ürününün hasadı yapıldıktan sonra olmalıdır. Çiftçileri ve üreticiler destekleyici adımlar atılmalıdır devletimiz tarım da ve gıda da daha güçlü hale getirilmelidir köylüye çiftçi ye üretici üretimle barıştırmak için acilen bazı adımların atılması gerekmektedir.”

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.