Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,2258
EURO
37,0832
ALTIN
2.970,75
BIST
8.946,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mardin
Açık
17°C
Mardin
17°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C

Başkan Müslümoğlu: “Çiftçiye teşvik verilmelidir ki toprağıyla barışsın üretim yapsın.”

29.09.2021 14:44
0
A+
A-

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde mısır hasadı yaklaşırken Güneydoğu Anadolu Mısır Üreticileri ve İşletmecileri Derneği Başkanı Mehmet Hanifi Müslümoğlu, “Mümkün mertebe çiftçi desteklenmelidir. Çiftçiye teşvik verilmelidir ki çiftçinin yüzü gülsün tarlasıyla toprağıyla barışsın ki üretim yapsın.” Dedi.

Bu sene Mısır’da rekolte olarak iyi bir sonuç beklediklerini belirten Başkan Müslümoğlu yaptığı açıklamada geçen sene Türkiye geneli 7 milyon ton mısır üretimi yapıldığını söyledi.

Geçen seneye göre Mardin’de ve Adapazarı’nda  bu sene mısır ekiminin daha fazla olduğunu Şanlıurfa ve Adana’da  ise daha az olduğunu ifade eden Müslüm oğlu şöyle konuştu:

“7 milyon üretim Türkiye ihtiyacını karşılamaz. Geçen sene mısır üretimi 7 milyon ton idi Türkiye’nin ihtiyacı 2 milyon ton açığı vardı. 2 Milyon ton açığı dışardan getirdi. Şu anda devlet hükümet dışardan Mısır’ın ithal edilmesin önünü açtı ve vergileri de sıfırladı. Bu 2 milyon ton mısırı dışardan getirilecek yani daha fiyatların 2 bin 800’ün üstüne çıkmaması için devlet bu  dışardan ithal malı getirilmesi vergilerin sıfırlanması malın pahalı olmaması malın frenlenmesi ve dizginlemesi demektir. “

Fiyat konusunda devletten yüksek bir fiyat beklediklerini aktaran Müslümoğlu 2 bin 300 liraya aldıkları gübrenin bu gün 5 bin 500 liraya çıktığını kaydederek açıklamasını şöyle sürdürdü:

“iki ay içerisinde gübre fiyatının yüzde 60’lara kadar yüksek zamlar oldu. Onun için devletimizden yetkililerden Cumhurbaşkanımızdan çiftçinin ürününün hasadı yaklaşıyor. Bunu göz önünde bulundurularak TMO yetkilileri fiyatların iyi araştırılması ve maliyetlerin hesaplanması  yapılması Sayın Cumhurbaşkanımızın önüne rapor verildiği zaman hakiki bir rapor verilsin ki kimse mağdur olmasın.”

Çiftçinin emeğinin karşılığını alması gerektiğinin altını çizen Başkan Müslümoğl, “Eğer bu gün çiftçi Mısırı bu tarlada üretiyorsa güneşin altında çamurun içinde çamuru yoğuruyorsa Türkiye tahıl ambarına katkı sağlıyorsa emeğinin karşılığını almalıdır. Türkiye’de eğer bu gün üretim olmasa hangi ülke olursa olsun o ülkenin çarkı dönmüyor eğer üretim varsa ülke ayakta durabilir. Mümkün mertebe çiftçi desteklenmelidir. Çiftçiye teşvik verilmelidir. Çiftçiye imkan esneklik sağlanmalıdır ki çiftçinin yüzü gülsün tarlasıyla toprağıyla barışsın ki üretim yapsın.” Diye konuştu.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.