Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mardin
Az Bulutlu
29°C
Mardin
29°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
30°C
Pazar Az Bulutlu
29°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Hafif Yağmurlu
19°C

Serbest Piyasa Serbest Fırsatçılığa Dönüşmüş!

14.08.2023 14:11
0
A+
A-

Ülkemiz 24 Ocak 1980 tarihinde serbest piyasa ekonomisine geçiş yaptı.

Serbest piyasanın kısaca tanımı, serbest piyasa, pazardaki ürünlerin fiyatlarını alıcılar ve satıcıların karşılıklı anlaşarak belirlediği, yani arz, talep ilişkisine dayalı olarak işleyen ve devlet tarafından müdahaleye uğramayan ya da minimum seviyede müdahaleye uğrayan piyasadır. Yani serbest piyasanın temel amacı vatandaş lehine olumlu rekabet ortamının oluşmasına imkân sağlamak, vatandaşı tekelcilikten, fırsatçılıktan korumaktır.

Serbest piyasa ortamında Devlet serbest piyasaya müdahale edebilir mi?,Rekabet şartları ortadan kalkarsa, fiyatlarda istikrar bozulursa;Devlet üreticileri ve tüketicileri korumak adına piyasaya müdahale eder.

BU DÖNEMDE PİYASAYA SIKI DENETİM VE MÜDAHALE ŞART!

Enflasyonun, pahalılığın yüksek olduğu bu dönemde fırsatçılıkta ve hileli ürünlerde artış yaşanmaktadır. Hilenin ve fırsatçılığın en çok yaşandığı sektörlerin başında temel gıda, temizlik, giyim, ulaşım, enerji gibi sektörler enflasyonun çok çok üzerinden keyfi fiyat yükseltmekle kalmayıp, bazı firmaların ürünü olması gereken standartların altında olmasına rağmen, serbest piyasa şartlarını fırsata çeviriyor. Bazı vicdan yoksunu kişi ve kurumlar da her geçen gün daha çok kazanmak uğruna insanları mağdurediyor.

Birçok işyeri aynı standartlarda olan hatta aynı markaları % 10-20 fiyat farkı uyguluyor. İnsanlara temel ihtiyaç tedarik eden tüm işyerlerine sıkı bir şekilde günlük etiket denetimi yapılmalı., Bazı lokantalarda da aynı durum söz konusu tüm Lokantalar için fiyat listesi görünür bir yerde asılmalıdır., Ulaşım sektörü akaryakıta gelen zamları hemen fiyatlarına yansıtıyor, Ama yolcu taşımaya gelince bazı hatlarda yolcuların çoğu ayakta bazı araçlar klima açmıyor bazıları da yetersiz klima açıyor. 45-50 derecelerde insanlar perişan oluyor. (Düzgün çalışan az sayıda araç istisna) Genel itibarıyla ülkemizde saadet zinciri içerisinde yaşayan küçük bir azınlık dışında insanlarımızın büyük çoğunluğu yüksek enflasyonu ve pahalılığı tabiri caizse iliğine kadar hissediyor. Böyle bir süreçte serbest piyasa kuralını fırsata çeviren hilebazlara fırsat verilmemeli ve Devletimizin ilgili kurumları sürekli sahada olmalı, sıkı bir şekilde denetimler yapmalı, insanlara eziyet veren, hile ve fırsatçılık yapanlara hak ettikleri caydırıcı cezalar, müeyyideler uygulanmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.