enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
43,2761
EURO
50,2482
ALTIN
6.395,81
BIST
12.456,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
6°C
Pazar Hafif Yağmurlu
4°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
4°C
Salı Hafif Yağmurlu
6°C

MAÜ İnsan, Toplum ve Medeniyet Dersine Dr. Mehmet Mehdi Eker Konuk Oldu

24.12.2025 20:39
11
A+
A-

Mardin Artuklu Üniversitesi’nde yürütülen İnsan, Toplum ve Medeniyet dersi kapsamında, kamu yönetimi perspektifinden bilgi ve tecrübelerini paylaşmak üzere eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Mehmet Mehdi Eker, konuk oldu. Yoğun ilgi gören derste Dr. Eker, insan, toplum ve medeniyet kavramlarını tarihsel ve düşünsel boyutlarıyla ele alarak günümüz krizlerine dair kapsamlı bir değerlendirme sundu.

Konuşmasında insanı yalnızca biyolojik bir varlık olarak tanımlayan yaklaşımların eksik kaldığını vurgulayan Dr. Eker, İslam düşüncesinde beşer–insan ayrımına dikkat çekti. Beşerin biyolojik yönü temsil ettiğini, insanın ise aklı, iradesi, değerleri, tercihleri ve sorumluluk bilinciyle anlam kazandığını ifade etti. Bu bağlamda vahyin, insanın sorumluluk sahibi bir varlık hâline gelmesindeki kurucu rolünü vurguladı.

Dr. Eker, kâmil insan anlayışını hikmet, iffet, akıl ve adalet kavramları üzerinden açıklayarak; bilginin edep ve kabiliyetle, aklın benlik ve sabırla, adaletin ise nefis muhasebesiyle tamamlandığını belirtti. Bu erdemlerin yalnızca bireysel ahlakı değil, toplumsal düzeni ve kamu yönetimi anlayışını da doğrudan etkilediğini dile getirdi.

Medeniyet kavramını din–medine–medeniyet ilişkisi çerçevesinde değerlendiren Dr. Eker, toplumların inanç ve değerlerinin şehirleri, şehirlerin ise medeniyetleri inşa ettiğini söyledi. Tarihsel süreçte İslam medeniyetinin bilim, ticaret ve şehirleşme alanlarında oynadığı role değinen Eker, modern dönemde hâkim olan güç ve kâr merkezli medeniyet tasavvurunun ciddi krizler ürettiğine işaret etti.

Dr. Eker konuşmasında, modern dönemde hâkim olan medeniyet anlayışının güç, kâr ve sınırsız tüketim üzerine kurulduğunu belirterek bunun ciddi gıda ve kaynak adaletsizliklerine yol açtığını vurguladı. Dünyada bugün yaklaşık 700 milyon insanın aç, buna karşılık 1,4 milyar insanın obez durumda olduğunu ifade eden Eker, bunun yalnızca ekonomik değil aynı zamanda ahlaki ve yönetsel bir kriz olduğunun altını çizdi. Ayrıca yaklaşık 2 milyar insanın fizyolojik açlık yaşadığını, yani yeterli gıdaya erişse bile sağlıklı ve dengeli beslenemediğini belirtti.

Temiz içme suyuna erişemeyen 1,2 milyar insanın varlığına da dikkat çeken Dr. Eker, su, toprak ve hava kirliliğinin kalıcı etkiler doğurduğunu; bu durumun tarımsal üretimi, gıda kalitesini ve toplum sağlığını doğrudan tehdit ettiğini ifade etti. İklim değişikliği, savaşlar, metropolleşme ve gıda milliyetçiliği gibi sorunların, mevcut küresel sistemin ürettiği yapısal krizler olduğunu dile getirdi.

Konuşmasının sonunda Dr. Eker, insanı ve tabiatı merkeze alan, adalet ve sorumluluk eksenli yeni bir medeniyet ve kamu yönetimi tasavvuruna ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ders, öğrencilerin soru-cevap faslı ile sona erdi.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.