Mardin İli ve İlçeleri Odaları/Borsaları, müşterek toplantılarının 24.sünü gerçekleştirdi. Toplantı, Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde yapıldı.
Konuya ilişkin yapılan açıklamada şunlara yer verildi:
“20 Şubat 2024’te düzenlenen toplantının katılımcıları şöyleydi: Kızıltepe Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin, Genel Sekreter Yardımcısı Metin Sert; Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dündar, Genel Sekreteri Ahmet Aslan, Akreditasyon Sorumlusu Ferhat Dündar; Mardin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hatip Çelik, Genel Sekreteri Çetin Sasa, Akreditasyon Sorumlusu Lamia Keleş; Nusaybin Ticaret Borsası (NTB) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Aktaş, Başkan Yardımcısı Abdülhalim Aydın, Meclis Başkan Yardımcısı Şeyhmus Yalçın, Disiplin Kurulu Başkanı Fehmi Süleymanoğlu, Genel Sekreteri Abdullah Dal, Akreditasyon Sorumlusu Ercan Çelik; Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odası (NTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahsum Özmen, Meclis Başkan Yardımcıları Şükrü Akbal, Medeni Akan, Yönetim Kurulu Üyeleri Fuat Turan, Mehmet Dündar, İlhami Kök, Akreditasyon Sorumlusu İlhan Özmen; TOBB Mardin Genç Girişimciler Kurul Başkanı İbrahim Bozdemir; MAÜ İİBF İktisat Bölümü Öğretim Üyesi, TOBB/TEPAV ve Mardin İli/İlçeleri Oda/Borsa Akademik Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Behzat Ekinci.
Toplantının gündem maddeleri şöyleydi: Akademik Danışmanlık Programının Mevcut Durumuna Dair Bilgi Sunumu, Odaların/Borsaların İyi Uygulamaları, Odaların/Borsaların Medyada Görünürlük Faaliyetleri, Gündemdeki Projelerin/Faaliyetlerin Promosyonu, MAÜ-Oda/Borsa Saha Çalışmalarına Dair Bilgi-Belge Sunumu, MAÜ-Oda/Borsa İnsan Kaynakları İş Birliklerine Dair Bilgi Sunumu, Mardin Oda/Borsa Kadın ve Genç Girişimci Kurullarına Dair Müzakereler, Akademik Danışmanlık Dönem Faaliyetleri.
Mardin Odaları/Borsaları, dönem içinde gerçekleştirdikleri şu iyi uygulama örnekleri hakkında bilgiler verdi:
KTB: Mardin Bulguruna yönelik Ur-Ge projesinde Türkiye’de “En İyi Çıkış Yapan Projeler” arasında yer alma, Cazibe merkezlerini destekleme programı kapsamında Mardin Hububat ve Gıda Altyapısının Geliştirilmesi Projesi çalışmaları.
KTSO: Hizmet binasına ilişkin faaliyetler, Coğrafî işaretli bulgur tanıtımı kapsamında AB projesi hazırlıkları.
MTSO: AB Bilgi merkezi oluşturma çalışmaları, Üyelerin ticarî hacimlerinin artırılmasına yönelik vize faaliyetleri, Kuruyemiş ve tekstil ürünleri ile ilgili Ur-Ge proje faaliyetleri, Android IOS uygulaması kapsamında cep modülü çalışmaları, Coğrafî işaret denetim mekanizması faaliyetleri, GES proje çalışmaları.
NTB: İtalya’da gıda fuarına katılım çalışmaları, Hayvancılık ve süt üretim kapasitesinin artırılmasına yönelik faaliyetler.
NTSO: Nusaybin 2.Çarşı cephe giydirme faaliyetleri, Nusaybin turizmine yönelik çalışmalar.
Toplantıda alınan kararlar şöyle:
Akademik Danışmanlık Programının mevcut durumu ele alındı. Şubat’ta sona erecek olan programın benzer içerikle yerel ölçekte sürdürülmesi planlanıyor.
Devam eden projelerin sürdürülmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda Odalar/Borsalar, AB Yeşil Mutabakatına dair faaliyetlerini artıracak. Bu amaçla daha geniş kitlelere yönelik bilinçlendirme ve farkındalık çalışmaları icra edilecek. Ayrıca, Üyelerin e-Ticaret Kapasitelerinin Geliştirilmesi ve Yerel Sınaî Ürünlerin Promosyonu hususları müzakere edildi. Bu amaçla, Mardin’de YÖREX Fuarı benzeri bir organizasyon gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalara karar verildi.
TÜBİTAK tarımsal projesine ilişkin müzakerelerde bulunuldu. Odalar/Borsalar, Mardin Artuklu Üniversitesi akademisyenlerince hazırlanan TÜBİTAK Anız Yakımına ilişkin projenin kabulü hâlinde iş birliği yapacak ve destek sağlayacak.
Geçmiş dönemde gerçekleştirilen MAÜ-Oda/Borsa saha çalışmaları ele alındı. Bu kapsamda, Mardin MAGROTEX’23 Fuar Değerlendirme Raporu, Mardin’in Tarım ve Hayvancılık Yapısına İlişkin Araştırma Raporu ve Üye Memnuniyet Araştırması müzakere edildi. Üye memnuniyet araştırması ile ortaya çıkan sonuçlar değerlendirildi ve kurumsal iyileştirmeler için bunlardan bazı çıkarımlar yapıldı.
MAÜ-Oda/Borsa insan kaynakları iş birlikleri ele alındı. Odalar/Borsalar, kurumlarında gerekli insan kaynakları temininde MAÜ akademisyenlerinden destek sağlayacak.
Oda/Borsa Müşterek Kadın ve Genç Girişimci Kurullarına dair müzakerelerde bulunuldu. Yeni dönemde gerçekleştirilecek faaliyetlerin dizaynında ve gerçekleştirilmesinde Odaların/Borsaların daha etkin bir rol alması kararlaştırıldı. Bu amaçla oluşturulan ortak bütçeye her kurum eşit oranda katkı sağlayacak.
Toplantıda, Mardin Odalarının/Borsalarının gerçekleştirdiği ortak çalışmalara dair müzakerelerde bulunuldu. Yeni dönemde de her türlü faaliyette ortak hareketin önemine vurguda bulunuldu.
25.Müşterek Toplantının, Mayıs 2024’te Kızıltepe Ticaret Borsası ev sahipliğinde yapılması kararlaştırıldı.”