Dicle Kalkınma Ajansı ile Kızıltepe Ticaret Borsası arasında “Mardin Hububat ve Gıda Altyapısının Geliştirilmesi Projesi” nin sözleşmesi imzalandı.
Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanımız Mehmet Şahin ile Dicle Kalkınma Ajans Genel Sekreteri Aykut Aniç tarafından imzalandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “2023 Yılı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı” kapsamında Kızıltepe Ticaret Borsamız tarafından yürütülen proje, Dicle Kalkınma Ajansı tarafından bugüne kadar en yüksek mali destek sağlanan proje olma özelliği taşıdı.
Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Şahin “Borsamız tarafından Dicle Kalkınma Ajansı ile birlikte oluşturulan “Mardin Gıda Analiz ve Ticaret Altyapısının Geliştirilmesi Projesi” ile Mardin Mezopotamya ovamıza böyle güzide bir eserin kazandırılması konusunda desteklerinden ve katkılarından ötürü Dicle Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyelerine halkımız adına minnettarlığımızı sunarız.
Projenin geliştirilmesi konusunda Dicle kalkınma Ajansı Genel Sekreteri, Borsa meclisimiz, üyelerimiz ve çalışanlarımıza teşekkürü bir borç bilir, projenin bölgemiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını Cenabı-ı Allah’tan dilerim” dedi.
İlimizin tarım e gıda ürünlerinin daha katma değerli ve ihracat odaklı üretilebilmesi için elektronik satış salonu, müzayede salonu, ihracat istihbarat merkezi ve gıda laboratuvarı kurulması amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Cazibe Merkezleri Destek Programı kapsamında Mardin Gıda Analiz ve Ticaret Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi oluşturulmuştur. Hali hazırda kurulacak kompleksin bina inşaatı son aşamaya gelmiştir. Bu alanın makine ekipman ve tefrişatının yapılması için destek talebinde bulunulmuştur. Proje ile:
Elektronik Satış-Müzayede salon ve laboratuvar sistemi sayesinde ürünün fiyatı kalitesine göre belirlenecek, daha kaliteli üretim yapan çiftçi özendirilecek ve gıda üretimine tarımsal ürünü girdi olarak kullanan üreticinin ürün bilgisine erişimi artacaktır.
Laboratuvar altyapısı olmadığı için analiz için uzak yerleri tercih eden üretici ve ihracatçıların zaman ve mali kayıpları altyapının sunulmasıyla azaltılacaktır.
Dış Ticaret İstihbarat Merkezi sayesinde bilgi sahibi olunamayan pazarlar hakkında istihbarat elde edilecek yeni iş ve pazar bağlantıları kurulacaktır. Yeni bağlantıların kurulmasıyla birlikte bölgenin Irak bağımlılığı azaltılacak ve üretim sürekliliği sağlanacaktır.
Mevcut durumda Mardin de kurulan Lisanslı depolar Gaziantep Ticaret Borsası ile anlaşarak yetkili sınıflandırıcı olarak kullanılmaktadır. Kızıltepe Ticaret Borsasının bu yetkiyi almasıyla beraber erişilebilirlik artacak, bölgede daha fazla lisanlı depo açılmasının yolu açılacaktır. Sonuç olarak bölgede üretilen hububatın iyi koşullarda saklanması sağlanacak ve daha katma değerli olarak satılmasının önü açılacaktır.
Gıda ürünlerinde girdi olarak kullanılan hububatın kalite kontrolünün sağlanması üretim kalitesine olumlu olarak yansıyacak bölgede üretilen gıda ürünlerinin kalitesinde iyileşme sağlanacaktır.
Proje kapsamında coğrafi işaretli gıda ürünlerinin sayısı arttırılacak denetim altyapısı kurulacaktır. Böylelikle üreticilerin coğrafi işaretli ürünler üreterek hem yerel ürünlerin korunmasına katkı sağlayacak hem de bölgenin genetik mirasından gelen ürünlerin markalaşması sağlanacaktır.
Proje kapsamında oluşturulacak eğitim altyapısı sayesinde çiftçi, tüccar ve üreticilere farklı farklı eğitimlerin uygulanmasıyla kapasiteleri arttırılacak daha verimli ve etkin çalışmalar yapmalarına olanak sağlanacaktır.
Proje bu kapsamda bölgenin GSKD’sini, sosyo-ekonomik durum ve refahını arttırmaya katkı sağlayacak kritik önemdedir.
Başkan Şahin, Üyelerimize en iyi hizmeti kazandırmak için ilk günkü aşkla gece gündüz demeden çalışıyoruz ve Çalışmaya devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.