Kızıltepe Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında Bakanımızın katılımı ile Şanlıurfa’da düzenlenen 2024-2028 GAP Eylem Planı toplantısına katıldı.
“GAP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı”, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla Şanlıurfa’da gerçekleştirildi.
GAP bölgesindeki 9 ilin milletvekilleri, yöneticileri ve iş dünyası yöneticilerinin de katıldığı toplantıda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan GAP Eylem Planı tanıtılmıştır.
Kızıltepe Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Şahin yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“ Güçlü Türkiye’nin yolu, güçlü tarımdan geçer” Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, “Ülkelerin yükselişi de çöküşü de tarımla başlıyor. Bunun için güçlü Türkiye’nin yolunun, güçlü tarımdan geçtiğini asla unutmamak zorundayız.” sözünü kendimize düstur edindik. Çalışmalarımızı da bu yönde yapıyoruz. Yaşanılmakta olan Küresel İklim Değişikliği nedeniyle, Güneydoğu Anadolu projesi (GAP) Kanalları ve Mardin depolamamızın ivediyle hızlandırılması ve mezopotamya ovamızın biran evvel GAP sulama kanallarına kavuşması gerekmektedir.
Güneydoğu Anadolu projesi (GAP)’ın gecikmesi Tarıma Dayalı Sanayicileri hem de Tarımsal üretimde olumsuzluklarına yol açmaktadır. Sulama kanallarının gecikmesi Üreticilerimiz yeraltı sularıyla gerçekleştirilmesi enerji tüketimini artırmakta ve Tarımsal girdi maliyeti yükselmesine sebebiyet vererek Tarımsal üretim verimliliğini ve karlılığını düşürmektedir. Dolasıyla; Güneydoğu Anadolu projesi (GAP) Kanallarının ve Mardin’imizde Depolanmasının biran evvel bitirilerek hayata geçirilmesi üreticilerimizin beklentisidir. Zira bunlar, Mezopotamya Ovamız için önem arz etmekte olup, Tarımsal Alanda ürün çeşitliliğini sağlayacak, tarımsal verimliliğini yükseltecek ve Tarımsal Sanayi yatırımlarını artıracaktır. Güneydoğu Anadolu projesi (GAP) Sulama Kanallarının bira evvel tamamlanması Mardin Ovamız için Bölgemiz için Büyük önem arz taşımaktadır. Yaşanılmakta olan Küresel İklim Değişikliği ve Güneydoğu Anadolu projesi (GAP) gecikmesiyle Çiftçilerimiz Tarımsal üretimden düşmemek için 400-500 metreden Sondaj Kuyularıyla kazarak Tarımsal sulamayı Buğday ve İkinci Ürün Üretimlerini yıllardır sürdürmektedir. Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeline göre Mardin ilimizde ekilen Dane Mısırın Artuklu, Kızıltepe, Nusaybin ve Derik İlçelerinde Dane Mısırı Ekimi caiz tabiri yasaklama getirilmiştir. Her türlü Tarımsal Potansiyeli sahip bir ülke olarak Tarımsal Ürünün ithalat edilmesi ülkemiz için eksiklik olduğunu Tarım ülkesi olan Ülkemizde Tarımsal sıkıntıların giderilmesi temennisinde bulundu.