Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mardin
Az Bulutlu
31°C
Mardin
31°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Hafif Yağmurlu
20°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C

Yapıcıoğlu: “Elektrik enerjisi ile sulanma devam ettiği sürece çiftçinin cebine bir şey girmeyecek”

28.08.2023 17:32
0
A+
A-

HÜDA PAR Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Zekeriya Yapıcıoğlu, “Elektrik enerjisi ile çekilip tarla sulanması devam ettiği sürece çiftçinin cebine bir şey girmeyecek.” dedi

Yapıcıoğlu,  Kızıltepe Öğretmen evinde yerel ve ulusal basın mensupları ile bir araya gelerek açıklamalarda bulundu.

Burada birçok konuya değinen Yapıcıoğlu yaptığı açıklamalarda DEDAŞ elektrik faturaları ve Mısır fiyatı ile ilgili açıklamalarda bulunarak şunları söyledi:

“Uzun zamandır Kızıltepe’nin gündeminde çıkmayan DEDAŞ’ın elektrik faturaları ve kesmiş olduğu cezalar, vatandaş ve özellikle çiftçiler bu konuda muzdarip, çok astronomik cezalar ve faturalar, dolayısıyla çiftçi bu paraları ödeyemeyeceği ödemesi imkan dahilinde olmadığıdır. Tarım arazileri bu şekilde sulandığı sürece bu tartışmaların bitmeyeceği anlaşılıyor. Daha önce de söyledik. Burada bir kez daha tekrar edelim GAP’ın enerji ile ilgili kısmı bitirildi ama uygulama ile ilgili projenin şu ana kadar bitirilememiş olmasının yan etkileri sonuçlarıdır.”

“Eğer bu araziler baraj suları ile cazibeyle yada daha az bir elektrik masrafı ile sulansaydı bu sorunlar belki yaşanmayacaktı.” Diye Yapıcıoğlu şöyle devam etti:

“Yer altı sularlımız gittikçe daha derinlere çekiliyor. Bu bölgede de yoğun bir şekilde mısır ekiyorlar. Mısır da çok su isteyen bir ürün biliyorsunuz bu sene geçen yıla göre yaklaşık yüzde 5 artışla mısır fiyatı açıklandı. Toprak mahsulleri ofisi de 6 liradan alacağını açıkladı. Hal bu ki çok derin olmayan bir suyu çekmek sureti ile sulanan mısırda bile maliyet bu açıklanan rakamın üzerindedir. Yani bir kilogram mısırın maliyeti eğer arazi kira ise su çok daha yüzeye yakın bir yerde çıksa bile fiyat maliyeti karşılamaya yetmiyor. Dolayısıyla dün bir çağrıda bulunduk eğer kurak geçen yıllardan sonra çok su isteyen bir ürünün bu bölgede yetişmesi istenmiyorsa başka bir yol başka bir politika izlenmeli ve çiftçiye alternatif ürünler yetiştirmesi için yol gösterilmeli ve rehberlik yapılmalıdır. “

Çiftçinin çok kıymetli bir hazine gibi korunması gerektiğini ifade eden Yapcıoğlu, “Elektrik faturaları bu kadar derinden çekilen suların elektrik enerjisi ile çekilip tarla sulanması devam ettiği sürece çiftçinin cebine bir şey girmeyecek kalmayacak yada çiftçi başka bir yol denemek sureti ile belki bu sefer daha büyük cezalarla kaçak elektrik kullanma cezası gibi cezalarla yüz yüze kalacak. Hükümete çağrımız şu evet belki şu anda pek çok yatırım pek çok proje ödenek yokluğundan dolayı durdurulması durdurulabilmesi söz konusu iken özellikle üretime yönelik yatırımların hız kesmeden devam etmesi ve öncelikle bu gibi yatırımların bitirilmesi gerekiyor. Bize göre tarım ve özellikle gıda çok stratejik bir sektördür. Gıda ürünleri stratejik ürünlerdir. Mutlaka gıda ürünlerinin üretiminde Türkiye kendi kendine yeten bir ülke olarak kalmalıdır. Bu nedenle çiftçi çok kıymetli bir hazine gibi korunmalı toprağını boş bırakmamalı toprağını ekip biçmekten korkmamalı yetiştirdiği ürünün elinde kalacağından yada bunu zararla satacağından endişe etmemelidir. Her hal ve şart altında bu topraklar ekilmeli ve çiftçinin insanca bir hayat sürebileceği bir tarım politikası belirlenmelidir. Yanlışlar acilen giderilmelidir ve özellikle de su ile buluşması gereken topraklar için gerekli yatırımlara hız verilmelidir.” Dedi.

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.