Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5066
EURO
34,8118
ALTIN
2.485,81
BIST
9.549,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mardin
Açık
23°C
Mardin
23°C
Açık
Cuma Açık
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Açık
25°C

MAÜ, İslam’ın adil iktisadi düzen konusunu ele aldı

08.02.2021 10:21
0
A+
A-

Mardin Artuklu Üniversitesi ev sahipliğinde;  Malezya İsra Araştırma Merkezi, Tunus Zeytuna Üniversitesi, Avrupa İslam Ekonomisi ve Finansı Araştırma Merkezi ve Lübnan’ın Trablus şehrinde yer alan Cinan Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen ‘Adil İktisadi Düzene Doğru’ adlı online sempozyum yoğun ilgi gördü.

İslami Finans araştırmaları alanında uzman akademi dünyasının öncü  bilim insanlarının bir araya geldiği sempozyumda açılış konuşmalarını yapan MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, adil bir iktisadi düzeni destur edinen İslam dininin maddi refahı bir gaye değil vesile olarak gördüğünü belirterek: “Adil bir iktisadi düzen,  İslam’ı ayrıcalıklı kılan hususlardan biridir. Zira İslam, hayatın bütün yönlerini kapsayan bir dindir. İslam, insanlar arasındaki toplumsal eşitliği gerçekleştirmeyi hedefler, maddi refahı bir gaye değil vesile olarak görür; insana, hor ve hakir görülmeden, Allah’ın ihtiyaçlarını karşılaması için bağışladığı kaynaklardan istifade edebileceği bir iktisadi düzeni mümkün kılar. İslam’ın düzeni herkesin haklarını güvence altına alan ve insanlık arasında adaleti tesis etmeyi gaye edinen bir düzendir.” dedi.

İslam’ın  iktisat düzeni, bireyin ekonomik etkinliklerini gerçekleştirmesine müsaade eden, haklarını ve ferdi mülkiyeti koruyan ve aynı zamanda sınırsız hürriyetini kısıtlayarak ona ödev ve sorumluluklar yükleyen dengeli bir düzen olduğunu dile getiren Özcoşar, İslam’ın birey, toplum ve devletin iktisadi boyutunu gerçekten eşsiz bir şekilde tanzim ettiğini,  İslam’ın, harcama kalemleri açısından servet dağılımına odaklanmış olduğunu   ve bu yönüyle de İslam iktisat düzeninin,  bütün dikkatini üretime yönelten kapitalist sistemden tamamen ayrıldığının altını çizdi.

İslami para politikasının ekonomik krizlere ve paranın istikrarına dair rolünün ele alındığı Online Sempozyumun açılış oturumuna; Sempozyum onur konuğu Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali Karadağ, Sempozyum Düzenleme Kurulu  ve Avrupa İslam Ekonomisi ve Finansı Araştırma Akademisi Başkanı Prof. Dr. Eşref Dawabbe; Sempozyum düzenleme paydaşlarından; Tunus Zeytune Üniversitesi Rektörü Abdullatif al-Buazizi, Cinan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Salim Fethi Yeken, Tunus Üniv. Yüksek İslam Enst. Müdürü Prof. Dr. Hişam Karise, Malezya İSRA Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Sait Buharawe ve  MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar katıldı.

Katılımcıların açılış konuşmalarının ardından sempozyum oturumlar halinde devam etti.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.