Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

MAÜ Akademisyeninden TİHEK’in Suriye insan hakları ihlalleri raporuna katkı

06.03.2025 16:19
0
A+
A-

Suriye’nin yeniden inşa sürecinde Mardin Artuklu Üniversitesi akademisyenleri önemli görevleri üstlenerek çalışmalara başladı.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından hazırlanan “Suriye’de Beşşar Esed Rejimi Tarafından Gerçekleştirilen İnsan Hakları İhlalleri Raporu”nun akademik yazım heyetinde yer alan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekan Yardımcısı Dr. Mehmet İhsan Özdemir, raporlama faaliyetlerinin yürütülmesine katkı sağlamak amacıyla TİHEK heyeti ile birlikte Suriye’de saha çalışmasına katıldı.

Üniversite yönetiminin yaptığı açıklamaya göre 10 gün süren saha çalışması kapsamında, Şam, Humus, Hama, Halep ve İdlib kentlerinin ziyaret edildiği belirtildi.

Yapılan  çalışmaya ilişkin bilgi veren İİBF Dekan Yardımcısı Dr. Mehmet İhsan Özdemir şu ifadeleri kullandı;

“Esed Rejimi döneminde yaşanan insan hakları ihlallerinin belgelenmesi amacıyla 10 gün boyunca Şam, Humus, Hama, Halep ve İdlib’te saha çalışmaları yapıldı. Bu kentlerde  toplu mezarlar, Suriye içinde kamplarda kötü koşullarda yaşayan ve yerinden edilmiş kişiler, harabe olmuş ve insansızlaştırılmış bölgeler, kimyasal silahların kullanıldığı alanlar, mülkleri müsadere edilen kişiler ile işkence merkezleri olan cezaevleri ziyaret edilerek mağdur ve tanıklarla mülakatlar yapıldı.”

Yaşanan insan hakları ihlallerin boyutunun daha iyi anlaşılabilmesi için ek deliller temin etmek ve ihlallere karşı üretilen çözümler hakkında bilgi edinmek amacıyla ilgili makamları ziyaret ettiklerini ifade eden Özdemir, gerçekleştirilen ziyaretler kapsamında Şam Büyükelçisi başta olmak üzere, Suriye İçişleri Bakanı, Suriye Adalet Bakanı, Suriye Sivil Savunma Başkanlığı yetkilileri ve ilgili şehirlerin vali ve başsavcılarıyla da görüşmelerin sağlandığını belirtti.

Dr. Mehmet İhsan Özdemir, yazılacak raporun veri setini oluşturan bu saha çalışmasının verimli geçtiğini ve kısa süre içinde raporun tamamlanmasının hedeflendiğini belirterek Raporun, insan hakları ihlallerini belgelendirmesi açısından büyük bir öneme sahip olduğunun altını çizdi.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.