enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,1897
EURO
43,8873
ALTIN
4.132,18
BIST
9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Salı Parçalı Bulutlu
18°C
Çarşamba Çok Bulutlu
16°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C

Mardin’in tescilli lezzetlerine denetimler başladı

14.02.2025 17:02
231
A+
A-

Mardin Artuklu Üniversitesi TÜRKPATENT Bilgi ve Doküman Birimi öncülüğünde, Mardin’e özgü coğrafi işaret tescilli ürünlerin kalite ve standartlarını korumak için kapsamlı bir denetim süreci başlatıldı.

22 Ocak 2025 tarihinde başlayan ve 15 Mart 2025 tarihine kadar devam edecek olan denetimlerde, coğrafi işret(mahreç) tescilli yemeklerden; Mardin Kebabı, İncasiyye, Firkiye, Alluciye, Harire ve Irok gibi geleneksel ürünlerin malzeme içeriği, üretim yöntemi ve coğrafi işaret ambleminin uygun kullanımının değerlendirildiği belirtildi.

Mardin Artuklu Üniversitesi TÜRKPATENT Bilgi ve Doküman Birimi öncülüğünde, coğrafi işaret tescilli ürünlerin kalite ve standartlarını korumak amacıyla kapsamlı bir denetim süreci başlatıldı. Denetimler sonrasında işletmelerin standartlara uygunluğunu belgelemek için Cİ’li Mahreç amblemini kullandıkları ve bunu işletmelerinde ve ilgili yemeklerde görünür şekilde sergilemeye başlandıkları bilgisi verildi.

İşletmeleri denetleyen ekiplerin; Mardin Artuklu Üniversitesi’nden TÜRKPATENT Bilgi ve Doküman Birimi Müdürü Öğr. Gör. Hanife Yeşilyurt, Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Mustafa Tunuik ve Öğr. Gör. Süleyman Engin, Mardin İl Tarım Müdürlüğünden M. Latif İnanç, Mardin Ticaret ve Sanayi Odasından (TSO) İsmail Doğan’ın yer aldığı belirtildi.

Mardin’e özgü ve coğrafi işaretle tescillenmiş Mardin Kebabı, İncasiyye, Firkiye, Alluciye, Harire ve Irok gibi 6 geleneksel ürün, üretim süreçlerinde kullanılan malzemelere kadar detaylı bir incelemeye tabi tutuldu. Denetimlerde malzeme içeriği ve miktarına ilişkin ürünlerin özgün reçetelerine uygunluğu, üretim yöntemine ilişkin geleneksel üretim tekniklerine uyum, coğrafi işaret mahreç ambleminin standartlara uygun kullanımı gibi kriterlerde değerlendirilmelerin yapıldığı belirtildi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, coğrafi işaret tescillerini, yerel ürünlerin ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılmasına olanak sağlandığını, aynı zamanda üreticileri koruma ve standartları garanti altına alma amacı taşıması bakımından son derece önemli bulduklarını ifade etti. Özcoşar, Mardin’in bu denetim sürecinin, hem esnafın desteklenmesi hem de şehrin turizm potansiyelinin güçlendirilmesi açısından önem taşıdığını belirterek Mardin’in geleneksel lezzetlerine dair standartların korunması için yapılan denetimlerle, yerel ürünlerin hak ettiği değeri görmesi ve uzun vadeli bir başarı elde edilmesinin amaçlandığına dikkat çekti.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.