enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
39,6649
EURO
45,6458
ALTIN
4.296,53
BIST
9.102,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
30°C
İstanbul
30°C
Açık
Cuma Açık
30°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
28°C

Mardin’de ilk kez genetik uzmanı göreve başladı

29.01.2025 20:57
255
A+
A-

Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi, genetik hastalıklar ile ilgili genetik uzmanı doktorun göreve başlamasıyla hizmet sunumunda daha da güçlendi. 

Genetik Uzmanı Dr. Yağmur Küçümen, tıbbi genetiğin Türkiye’de giderek daha fazla önem kazandığını belirterek, hastaların genetik testler ve ailevi hastalıklar hakkında doğru bilgi alabileceğini ifade etti.

Uzm. Dr. Küçümen, “Tıbbi genetik Ülkemizde daha yeni önem kazanan bir bölümdür. Bu yüzden hastalar çok fazla nereye gideceklerini bilmiyorlar. Bizim baktığımız hasta grubu çocuk yaştan erişkin yaşa kadar herkesin gidebileceği bir alandır. Aileden gelen ve tanı konulmamış hastalıkları araştırmanın yapıldığı bir bölüm. Burada hastalarımıza, hastalıklarıyla ilgili cevaplar veriyoruz. Ailelerinde taramalar yapıyoruz. Onların genetik aile ağaçlarını çıkarıyoruz. İşleyişimiz bu şekilde” dedi.

Genetik testler ve tetkiklerin zaman alıcı olabildiğini belirten Uzm. Dr. Küçümen, hastalarımız sonuçları beklerken düzenli bilgilendirme aldığını vurguladı. “Genellikle bu işlemler için hastalarımız polikliniğe başvuru yapıyorlar ve öykülerini alıyoruz. Şikâyetlerini dinleyerek buna göre kan testi alarak tetkiklerini yapıyoruz. Genelde sonuçlarımız uzun sürüyor. Bir bekleme periyodumuz oluyor. Bu bekleme periyodunda biz aileyi bilgilendiriyoruz. Sonuçları hakkında konuşuyoruz. Sonuçlar çıktıktan sonra başvuru yapıp sonuçları hakkında tekrar konuşuyoruz. Bu yapılan işlemler devlet karşılıyor. Biz de burada hizmet için bulunmaktayız” diye ekledi.

Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanemizin Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Lokman Timurağaoğlu da, bölgedeki genetik hastalıkların sıklığının yüksek olduğunu düşündüklerini ve bu yüzden Genetik Uzmanının Hastanemiz bünyesinde büyük önem taşıdığını söyledi.

Timurağaoğlu, Sağlık Bakanlığımız ve İl Sağlık Müdürlüğümüze teşekkür ederek, “Genetik Uzmanımızın kadromuza eklenmesi ile bunu daha objektif bir şekilde değerlendirebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.