Mardin Tarım Platformu bölgedeki tarımsal alandaki sorunlarla ilgili açıklamalarda bulundu.
Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hatip Çelik, Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yrd. İbrahim Halil Ramazanoğlu, Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Şükrü Akbal, Kızıltepe Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin, Nusaybin Ticaret Borsası, Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı M. Şerif Öter, Artuklu Ziraat Odası Başkanı Bereket Aakan, Kızıltepe Ziraat Odası Başkanı Bedirhan Dinler, Derik Ziraat Odası Başkanı M.Faruk Temelli, Savur Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yıldız, Mardin 1. Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Nasır Duyan, Mardin Bulgur Sanayicileri Derneği Başkanı Faysal Sun, Mardin Makarna Sanayicileri Grubu Başkanı Şükrü Karaboğa, Mardin Un Sanayicileri Derneği, Mardin Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, Mardin Ziraat Mühendisleri Odası Eş Başkanı Erdal Damar Eş Başkanı Fatma Irmak, Güneydoğu Mısır Üreticileri Derneği Başkanı M.Hanifi Müslümoğlu ve Marova Un AŞ .Genel Müdürü Salim İlhan’dan oluşan Mardin Tarım Platformu basın açıklamasında şunlara yer verdi:
“Açıklanan TMO fiyatları geçen yıla kıyasla %10 artmıştır. Mevcut durumda tarımsal girdi fiyatları geçen seneye kıyasla %50 ila %100 oranında artmıştır. Üreticilerin ayakta kalabilmesi, haksız rekabet ve fırsatçılığın engellenmesi için TMO tarımsal alım fiyatlarının hızlı bir şekilde maliyetlere kıyasla revizyon edilmesi gerekmektedir.
Buğdaydan sonra ekilen ürün olan Mısır stratejik bir üründür. Uluslararası piyasalarda mısır fiyatı yaklaşık %39 artmış, arz yönünde ise bölgemizde Batman ve Diyarbakır’da birinci ürün olarak üretilen mısırdan vazgeçerek geçen yılki fiyatlardan dolayı pamuk ve buğdaya yönelim olmuştur. Mısır’daki fiyat ve üretim düşüklüğünden kaynaklı arz daralmasının önüne ancak ikinci ürün olarak üretim yapan Mardin ve Urfa’da üretim devam ettirmesi ile mümkündür.
2023 yılında Mardin’de ikinci ürün olarak üretilen mısır rekoltesi iki milyon olarak gerçekleşmiştir. Yakın zamanda DEDAŞ Mısır üretimi yapan çiftçilerin elektriğini keseceğini ilan etmiştir. 2023 yılında TMO ton başına 6000 TL fiyat vermiştir. Mısır bu fiyatlara göre 12 milyar TL katma değer yaratmaktadır. Mısır üretiminin elektrik kesintileri ile engellenmesi Mardin’in refahının ciddi anlamda azalmasına sebebiyet verecektir. Buna ek olarak mısırın tarımsal sulamasında binlerce Suriyeli sığınmacı çalışmakta olup, mısır ekilmemesi Mardin için ciddi bir işsizlik sorunu yaratacaktır. DEDAŞ’ın elektrik kesintisi mevzusunun netleşmemesi, düşük buğday fiyatı, bu seneki mısır fiyatının erken açıklanmaması ve tarımsal elektriğe yapılan %30’luk zam çiftçilerimizi ciddi bir şekilde mağdur edecektir. Son durumda çiftçilerimiz maliyetlerine kıyasla yaklaşık %20 zarar etmektedir. Fiyat ve elektrik konularının netleşmemesi durumunda çiftçilerimizi mısır ekmekten vazgeçecektir.”