Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
35,6286
EURO
36,9056
ALTIN
3.114,12
BIST
10.047,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mardin
Çok Bulutlu
10°C
Mardin
10°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
7°C
Perşembe Çok Bulutlu
5°C
Cuma Hafif Yağmurlu
8°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C

Mardin İli Coğrafi İşaretli Ürünlerin denetleme süreci başladı

14.08.2024 17:20
0
A+
A-

Mardin Artuklu Üniversitesi’nin yoğun çabalarıyla, kentin meşhur yöresel lezzetleri olan Alluciye, Firkiye, Irok, Harire, Kebabı ve İncasiye, coğrafi işaret tescili alarak koruma altına alındı. Bu önemli gelişmeyle birlikte, ürünlerin kalitesi ve orijinalliği için kapsamlı bir denetim süreci başlatıldı.

MAÜ Türk Patent Bilgi ve Doküman Birimi ve Turizm Fakültemiz işbirliğinde Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan altı yöresel ürünün coğrafi işaret tescil süreçleri tamamlanmıştır. MAÜ Turizm Fakültesi bünyesinde 2022 yılında uygulanan ve GAP Bölge İdaresi Başkanlığınca finanse edilen “Kadim Mardin Yemekleri Sahne Alıyor Artık Sıra Bizde “projesi çıktıları olarak başvurusu yapılan Mardin Alluciye, Mardin Firkiye, Mardin Irok, Mardin Harire, Mardin Kebabı ve Mardin İncasiye coğrafi işaret (mahreç) tescili almıştır. Tescil ilanını takiben ürünlerin denetlemeleri yapılarak TÜRKPATENT ve Marka Kurumuna raporlarının iletilmesi gerekmektedir. Bu sebeple Mardin Artuklu Üniversitesi Türk Patent Bilgi ve Doküman Birimince denetleme komisyonları kurulmuştur. Turizm Fakültemiz, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası ve Mardin İl tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından oluşturulan 6 kişilik denetleme kurulunca denetlemeler yapılmaya başlanmıştır. Mardin Alluciye, Firkiye ve Irok denetlemesinde ilgili ürünlerin üretiminden satışına kadar süreçte yer alan tüm işletmeler denetlemeye tabi tutulacaktır. Bu sebeple 13.08.2024 Salı günü Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Reşit YILDIZ başkanlığında komisyon üyeleri toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda denetlemelerle ilgili süreçte dikkat edilmesi gereken hususlar MAÜ Türk Patent Bilgi ve Doküman Birimi Müdürü Öğr. Gör. Hanife YEŞİLYURT tarafından katılımcılarla paylaşıldı.

“MAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Reşit Yıldız, yaptığı açıklamada, coğrafi işaretlerin Mardin’in ekonomisine ve turizmine önemli katkılar sağlayacağını, aynı zamanda yöresel lezzetlerin gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacağını belirtti.”

Özellikle kırsal kalkınmada ciddi destekler sağlayan coğrafi işaret tescilleri, şehrin kalkınmasında tanınırlığının artmasında ve geleneksel ürünlerin sonraki nesillere aktarılmasında önemli rol oynamaktadırlar. Ürünlerin tescile konu olan standartlarda ve bileşenlerle üretilmesi ve coğrafi işaret (mahreç) amblem kullanılmasının gerekliliği konusunda işletmelerin denetlemeler ziyaret edilerek bilgi aktarımı yapılacaktır. Mardin Alluciye, Firkiye ve Irok denetlemelerinde MAÜ TÜRKPATENT Birimimi Müdürü Öğr. Gör. Hanife YEŞİLYURT, Turizm Fakültesi Öğr. Gör. Mustafa TUNİK, Mardin Ticaret İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden  Abuzar BARMANBAY, Mehmet Latif İnanç ve Mardin Ticaret ve Sanayi Odasından ise Muharrem KARA ve İsmail Doğan görev alacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.