Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5882
EURO
34,7786
ALTIN
2.505,69
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mardin
Açık
24°C
Mardin
24°C
Açık
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Açık
28°C

Kuraklık nedeniyle hububatta büyük verim kaybı yaşanabilir

26.01.2021 13:08
0
A+
A-

Ziraat Mühendisi Ebubekir Çağlın, mevsimin yağışsız geçmesinin büyük bir hububat açığına ve çiftçilerin zarara uğramasına neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Türkiye genelinde iklim değişikliğinden dolayı kış aylarında beklenen yağışın olmaması nedeniyle kuraklık endişesi yaşanıyor. Ülke genelinde barajlarda su seviyesi her geçen gün azalırken tarım alanları ise alarm veriyor.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde son haftalarda yağan yağmurlar çiftçiye can suyu olurken, yaşanan kuraklık ise çiftçileri halen endişelendiriyor. İLKHA muhabirine konuşan Ziraat Mühendisi Ebubekir Çağlın, önümüzdeki aylarda yağışın olmaması durumunda, ülkede büyük bir hububat açığı olacağını ve çiftçilerin büyük zarara uğrayacağını söyledi.

Geçen sene bu zamanlarda hububatın 15-30 santimetre iken bu sene çoğunun henüz çimlenmediğini belirten Çağlın, bu durumun ürün verimini olumsuz etkileyeceğini ve ülke açısından büyük bir açık oluşturabileceğini dile getirdi.

Son haftalardan gelen yağışların hububatın çimlenmesini sağladığını ifade eden Çağlın, “Lakin bu sene yağışların geç gelmesi birçok olumsuzluğu da beraberinde getirmiştir. Ürünlerin geç ekilmesi ve ekilen çoğu ekinin çimlenememesi veya geç çimlenmesi gibi durumlar ortaya çıkmıştır. Ülkemizde üretimi yetersiz olan hububatın bu sene iç talebi karşılayamama gibi bir durumla karşılaşabiliriz. Son yağışların ekinlerin çimlenmesi konusunda etkili olduğu ve toprağa atılan gübrelerin eriyip alınabilir forma girmesine etki ettiğini söyleyebiliriz.” dedi.

Hububat için yağışların yetersiz olduğunu dile getiren Çağlın, “Önümüzdeki ay da, yağışların olmaması halinde ülkemizde çok büyük bir hububat açığı olacağını ve çiftçilerimizin büyük zararlara maruz kalacağını söyleyebiliriz. Çiftçinin kuraklık endişesi elbette ki devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

“Şubat ve mart ayı, geçtiğimiz aylar gibi yağışsız devam ederse çok ciddi sorunlar yaşanacak” diyen Çağlın, şöyle konuştu;

“Zaten çimlenemeyen binlerce dekarlık alan olduğu gibi, çimlenen ürünlerde kardeşlenme ve başaklanma zamanında yağışların yetersiz olması nedeniyle kardeşlenmeyi ve döllenmeyi olumsuz etkileyecek. Yine geç çimlenen hububatın başaklanma zamanı gecikeceği veya güçsüz bir başaklanma olabileceği gibi durumlar yaşanacağı için döllenme sıkıntısının verimi etkileyeceğini söyleyebiliriz.”

Önceki yağışların ürünlerin çimlenmesinde ve toprak yüzeyine çıkmasında yetersiz olmasıyla tohumların çürüdüğünü söyleyen Çağlın, “Çoğu çiftçinin ikinci kez ekim yaptığını ve bunların bu yağmurla çimlendiğini söyleyebiliriz. Önceki yağışlar çimlenmede ve ürünlerin toprak yüzeyine çıkmasında yetersiz olduğu için çoğu tohum çürümüştür. Tekrar ekilen tohumlar için ve derin ekilen tohumlar için bir faydası olmuştur.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

ETİKETLER:
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.