Site Rengi

enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mardin
Az Bulutlu
30°C
Mardin
30°C
Az Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
20°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
19°C

Başkan Şahin, Mardin tarımının sorun ve önerilerini dile getirdi

18.08.2023 11:02
0
A+
A-

Kızıltepe Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Ekonomi Şurası’na katıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Ekonomi Şurası, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve ilgili bakanlar ile oda ve borsa başkanlarının katılımıyla yapıldı.​

Türkiye Ekonomi Şurası’na katılan Başkan Mehmet Şahin, Tarımsal ürünlerin üretimi önemli bir sorun haline gelmeye başladığını söyleyerek dört önemli sorun ve çözüm önerisinin değinerek şöyle konuştu:

“GAP sulama kanallarının gecikmesi tarımsal alanda daralmalara yol açtığını çözüm olarak GAP sulama kanallarının ve Mardin depolamasının bir an evvel bitirilerek hayata geçirilmesi gerekmektedir. Zira bunlar, Mezopotamya ovası için önem arz etmekte olup, tarımsal alanda ürün çeşitliliğini sağlayacak, tarımsal verimliliği yükseltecek ve tarımsal sanayi yatırımlarını artıracaktır.

Tarımda su ve enerji kullanım sorunları vardır. Mardin’de enerjinin maliyetli oluşu, hem tarımsal hem de sınaî üretimi düşürücü etkilere yol açmaktadır. Özellikle çiftçilerin kendi imkânları ile kazmış oldukları kuyular dolayısıyla elektrik faturalarının yüksekliği, maliyeti artıran ana faktördür. Çiftçilere enerji desteği verilmesi gerekmektedir

Tarımda ürün çeşitlendirme sorunu mevcuttur. Verimli olmasına rağmen Mardin arazilerinde sadece birkaç çeşit ürün yetiştirilmektedir. Bu sebeple katma değeri yüksek alternatif ürünlerin yetiştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca, yaşanan kuraklığı dikkate alarak susuzluğa az suya elverişli ürün yetiştirilmesine yönelik planlar projeksiyonlar oluşturulmalıdır.

Mardin’in güneş ve rüzgar enerji potansiyelinden faydalanılmamaktadır.

Artan enerji maliyetleri, hem üreticileri hem de hane halklarını olumsuz etkilemektedir. Mardin üreticileri mevcut piyasa şartlarında zorlukla üretim yapabilmekte fakat özellikle enerjinin yol açtığı maliyet artışı dolayısıyla rekabet edebilecekleri optimum fiyatları da veremez hâle gelmişlerdir. Ayrıca, satın alma gücü düşen hane halklarının belirgin bir kısmı faturalarını ödemekte güçlük çeker hale gelmiştir. Bu sebeple, Mardin’in hem güneş hem de rüzgar enerji potansiyelini ortaya çıkarmakta fayda vardır. Böylece, daha düşük maliyetli ve sürdürülebilir enerji imkânına kavuşulabilecektir. Bunun için ilgili finansman desteklerine teşviklerine ihtiyaç bulunmaktadır.”

Açılış konuşmalarının ardından söz alan oda ve borsa başkanları, kürsüye çıkarak reel sektörden gelen konu ve çözüm önerilerini dile getirdi.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.